vrijdag 20 januari 2017

Via de piraten naar Guadeloupe

32 graden en geen zuchtje wind. Zelfs geen regenbui vandaag.  Daarnet nog een telefoontje naar het Nieuwsblad in België in verband met de lichaamstaal van Trump.  Alles lijkt hier zo veraf.  Het artikel zal waarschijnlijk morgen zaterdag 21 januari in het Nieuwsblad te vinden zijn of misschien niet.  Het is allemaal niet zo belangrijk. 

We liggen in de jachthaven van Pointe-à-Pitre te Guadeloupe. Morgen zetten we onze reis verder.
Het plan was om hier enkele dagen te blijven, enkele reparaties uit te voeren, de boot te onderhouden, voorraad in te slaan en een beetje op rust te komen.  Woensdag kwamen we hier aan na een halve dag zeilen vanuit Îles des Saintes. 

Iles des Saintes - Guadeloupe

We schreven het laatste verslag vanuit Bequia. De dag erna bezochten we de Tobago Cays, waar schildpadden in het wild vertoeven. Ons doel was dan ook om met de schildpadden te zwemmen.


Tobago Keys

Na die snorkelsessie schoven we aan tafel voor een lekker en uitgebreide strandbarbecue, die door de plaatselijke bevolking werd georganiseerd. Pittig detail: de kreeften leefden nog terwijl ze voor het eerst in aanraking met het vuur. Wat mij opvalt uit enkele gesprekken met sommige plaatselijke mensen is dat ze één goed Engels of Frans spreken wat natuurlijk heel logisch is.  Het is niet uitzonderlijk dat ze ook al eens in de States of Parijs hebben gewoond.  Daarna zijn ze teruggekomen om hier een minder stressvol leven te leiden.  Ook al moeten ze het hier met veel minder doen. Het is een andere vibe.

Lobster BBQ op Tobago Keys

Na de schildpadden ging het naar Wallilabou Bay. Misschien klinkt de baai onbekend maar hier werden verschillende scenes voor de filmreeks van de  "Pirates of the Caribbean" opgenomen.  In een piepklein museum kon je nog enkele props, foto's en filmkledij bewonderen.

Wallilabou Bay

Ook grappig maar soms ook heel vermoeiend was dat marktkramers in kleine bootjes of op surfplanken tot aan de boot kwamen om allerlei etenswaren te verkopen. Je hebt ter plaatse toch niet veel andere keuze als je niet bevoorraad bent en dat weten ze verdomd goed.  Onderhandelen is dus de boodschap. Zo aten we die avond verse tonijn met limoen, plaatselijke sla en groenten. In alle baaitjes ankerden we of lagen aan een boei.  Soms kwamen ze van ver al motoren om je te assisteren met een lijn en daarvoor 10 euro te claimen.  Omdat we een klein probleem hadden met de electriciteitsvoorziening moesten we ons volgende stop nog eens in een jachthaven maken.  Dichtste optie: Rodney Bay in Santa Lucia.  Geen street party deze keer maar een middag zwembad liggen na al dat geklus.  


Pret in het zwembad van Rodney Bay Harbour

Daarna hadden we afspraak in Le Marin in Martinique.  Vrienden van mijn ouders zouden 
daar aan boord komen om een eindje mee te varen.  Extra inkopen en met de dinghy naar de supermarkt.Dinghy sailing to the supermarkt pontoon

Met twee mensen meer aan boord dus richting Fort-de-France, de hoofdplaats van Martinique. We mogen niet hoofdstad zeggen want, dat is Parijs.  Deze stop was niet zo speciaal vergeleken met de andere.  
Leuker was de stop in Grand D'anse.  Een gezellig baaitje waar we eigenlijk al eens eerder waren geweest op Kerstdag. 

Dan werd het tijd voor een minder Europees eiland. Dominica... volgens de inwoners het best bewaarde geheim van de Caraïben.  Nog zeer puur, arm, pittoresque en bijna helemaal ecologisch.  
Jammer genoeg trof de orkaan Erica dit eiland in 2015.  Doordat het eiland zelf niet veel middelen heeft, gaat de heropbouw zeer traag. Wat wel speciaal is dat Dominica 365 rivieren telt en dat 12 
van de 16 vulkanen op Caraïbisch gebied er ook liggen.  Vroeger waren de bananen de belangrijkste bron van inkomsten maar nu is dat toerisme. Ze kunnen één cruiseschip per dag aan.

Wel speciaal is dat 85% van de energie op het eiland hydrolisch is door de vele rivieren en de grote hoeveelheid regen die van de twee bergen op het eiland naar beneden komt.  Zoals je op de foto's kan zien, zijn de eilanden in de Caraïben zeer groen.  Dat is te wijten aan de dagelijkse regenval.  De buien duren normaal maar een 10-tal minuten en worden vaak gevolgd door een prachtige regenboog.


We ankerden ook bij een Belgisch restaurant, uitgebaat door twee Oostendenaren. Die woonden er al 20 jaar en baten een hotel-restaurant uit.  Roger vroeger chef en restaurantuitbaters aan de Oostendse visserskaai hield de touwtjes stevig in handen.  In zijn keuken en restaurant alleen maar vrouwen als personeel.  "Met de mannen daar ben je hier niets mee": zei hij.  Zijn best cellar: lobster met kroketten. Hadden ze hier 20 jaar geleden nog nooit geproefd.  Het viel mij op dat zijn restaurant zeer populair was. Voor het eerste boekten we ook een rondrit met lokale gids op het eiland.  Meer daarover in een volgend blogbericht. Belangrijkste bezienswaardigheden: watervallen, meren, vulkanen en hotsprings. 


Roger zwaait de plak in Lobster Palace

Na nog een laatste stop in Portsmouth op Dominica ging het richting Guadeloupe.  Hierna vertrekken onze twee vrienden weer en reizen we straks weer met ons vijf verder.

Bye bye Geert en Els

Waarschijnlijk zullen we onze reis vervolgen richting Antiqua of Montserrat.  

Hasta la vista!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten