maandag 4 september 2017

Niue

Nuie, ik had er eigenlijk nog nooit van gehoord. We kregen al een paar keer te horen. Ga zeker naar Nuie. Het is iets helemaal anders dan de andere eilanden. 

Dit moesten we dus eens gaan checken. Toen we aankwamen lag er een bevoorradingsschip waardoor er dus voor ons geen mooringboei vrij was. Er lagen veel Oysters uit de Oysterrally en dus moesten we noodgedwongen ankeren. Om wat extra stabiliteit te hebben gooiden we ons tweede anker uit.  

De warme douche zal ook weer niet voor Nuie zijn dus namen we nog maar eens een duik in het frisse water. Daar kreeg ik de schrik van mijn leven. Vanop de boot riepen ze dat er zeeslangen waren. We hadden geen idee of die beesten gevaarlijk waren en toen ik er één zag schreeuwde ik de baai bij elkaar. Dit had wel effect want de slang even snel als ze gekomen was.

Daarna was het tijd om weer in te klaren. In Nuie is het minder streng was ze komen het schip niet inspecteren. Je mocht zelf aan land gaan om de papieren in te vullen. Dat aan land gaan was speciaal. De digny moest uit de zee getakeld worden en aan land op het droge wachten. Als je weet dat Nuie een rotseiland is en er veel riffen zijn dan is dat eigenlijk niet zo onlogisch.

Nuie telt 1500 inwoners verdeeld over enkele dorpen. Toen we in het infokantoor kwamen zagen we allemaal mooie foto's hangen van grotten en rotsingangen. Nu begrepen we waarom we hier moesten stoppen. We probeerden dan maar zo snel mogelijk een auto te pakken te krijgen om het eiland te verkennen. Dat bleek niet zo eenvoudig te zijn want de volgende dag zou er een vlucht landen uit Nieuw-Zeeland en was er geen enkele auto meer beschikbaar. 

Gelukkig hadden een Fins zeilerskoppel met een auto zien rondrijden. We ontmoeten ze in Nuie en waarschijnlijk ook 's wereld kleinste jachtclub met een ongelooflijke ruilboeken collectie. Ze vertelden ons dat ze op zondag hun auto moesten inleveren. We hebben dan maar zelf geregeld dat we die auto mochten overnemen van hen. Op de valreep bezochten we nog het eiland en daar hadden we geen spijt van.
De rotsingangen, grotten waren  wondermooi en fijne plaatsen om te snorkelen. Tijdens de lunch kregen we nog eens een voortbij zwemmende bultrug kado. Ook hier konden we gerust nog wat langer blijven.

 En toch deed een voorspelde storm ons niet alleen van bestemming veranderen maar ook vroeger vertrekken.
 Alhoewel we voor de laatste nacht wel een boei hadden, biedt geen enkele baai in Nuie eigenlijk genoeg beschutting bij hevig stormweer. De boot zal misschien wel veilig zal liggen, maar het zal zeker niet zonder golfslag en een verstoorde nachtrust zijn. Tijdens de voorlaatste ankerdag sleepten drie boten en hun anker gevaarlijk naar elkaar toe en konden de aanwezige zeilers in de baai een ramp vermijden. Wij lagen toen veilig vast met twee ankers.

Alweer onderweg naar een ander eiland dus. Volgende bestemming wordt dus Tonga in plaats van American Samoa.

Hasta la vista!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten