vrijdag 19 augustus 2016

A Coruña - Porto

Follow our English webpage mindwaves.eu

Dolfijntjes bij maanlicht

Net na de wissel van shift rond kwart over tien waren ze er opeens.  Drie dolfijntjes bij maanlicht.  De meeste dolfijntjes en walvissen hebben we in de vroege ochtend of bij zonsondergang gespot.  Ze laten zich niet snel op film leggen.  Elke keer denk ik, nu heb ik ze.  Achteraf bekijk ik dan vol verwachting de beelden en is er bijna niets te zien.  Ons enthousiasme hoor je wel altijd op de achtergrond.  

Kun jij dolfijnen spotten op dit filmpje?  




Onze eerste externe technicus aan boord

We hebben A Coruña rond 16 uur in de namiddag achter ons gelaten.  Het deed wel eens deugd zo’n stop van 4 dagen na onze overtocht vanuit Plymouth.  Deze lange stop was niet echt voorzien.  We hadden tijdens de vorige overtocht wat problemen met ons navigatiesysteem. Omdat we echt geen zin hadden om verder op telefoon, kompas of wat dan ook te varen besloten we te wachten tot er een professional kon komen kijken en dan rechtstreeks naar Porto te varen om niet teveel achterop het schema te geraken.  Als we de weerberichten checkten, was dat trouwens ook het beste scenario.  De komende dagen voorspellen ze nog storm voor het noorden van Spanje. Dan verlies je natuurlijk weer wat tijd in het volgende haventje.  

Mist in A Coruña

A Coruña was best een prettige haven.  Tijdens ons verblijf lagen de boten van de “Tall Ships Race” iets verder naar het centrum aangemeerd.  Best wel eens leuk om de parade van boten te bekijken en de nieuwe crew aan boord te zien komen.  Eén van de boten lag trouwens heel dicht bij ons in de buurt. De nieuwe crew kreeg 3 dagen briefing/training tot aan het vertrek.  Voor de rest was de “Coruña Marina”  heel sfeervol met typisch Spaanse muziek, wat eetstalletjes met tapas, …  A Coruña zelf wordt gekenmerkt door zijn glazen huizen, oudste nog werkende vuurtoren en langste promenade van Europa. Het enige wat tegenviel aan A Coruña was de mist.  Elke dag was er mist tot rond de middag en soms ook al terug tegen de vroege avond.  Tijd om dus naar nog warmere oorden te varen. 




Zoë, Bianca en Max van “Lady Bizou”

De meisjes hebben er ook hun eerste echte vriendinnetje gemaakt.  Zoë van de fantastische boot “Lady Bizou”.  Zoe is nu elf en voor 5 jaar vertrokken van huis op 30 juni 2016.  We zullen ze zeker nog treffen in de Caraïben. Maïté en Zoë planden om samen huiswerk te maken op het strand. We werden dus opnieuw uitgezwaaid.  Een ervaren Nederlands zeilkoppel uit de buurt van “Lelystad” wenste ons ook nog “Fair winds”. 

Bom Dia

Voor de rest verliep de reis van A Coruña tot Porto vlekkeloos.  Weinig wind en dus veel op de motor gevaren.  Alles is beter dan het alternatief: veel wind rond de beruchte kaap van Finisterre en de “Costa da Morte”.  Langs de noordwestkust van Galicië ligt ten zuiden van La Corüña, tussen Cabo San Adrían (Malpica) en Muros, een zeer ruwe kust, de zgn. Kust des Doods. Hij kreeg zijn naam vanwege de talloze schipbreuken die hier op de Atlantische Kust plaatsvonden en zijn razende stormen. De naam van de kaap betekent 'einde van de wereld' waarvan men lange tijd dacht dat hier de wereld ophield. Cabo de Fisterra is een rotsige kaap en het meest westelijke punt van Spanje. Op dat punt komen golven, stroom, wind vanuit Gibraltar en Golf van Biskaje samen in combinatie met het Iberisch en Atlantisch plateau. We hoorden al verhalen van windstoten tot 50 knopen rond deze plek en wilden dit absoluut vermijden.  Dit is ons gelukt.  Na ongeveer 25 uur varen meerden we aan in Porto. 



Bom Dia!

Follow our English webpage mindwaves.eu

Geen opmerkingen:

Een reactie posten